Mus eller rådjur?? Rätt eller fel??!

Tråkiga saker händer ibland i djurens värld. I går råkade ett vilset rådjur hamna inne i stan och på det populära hundrastningsområdet Långholmen. Det är klart att den inte visste att den var på den sida man får ha sina hundar lösa. Eller att just den parken alltid är full med hundar.

Det slutade med en tragedi där rådjuret fick betala med sitt liv. Alla vi som går där är berörda och sörjer rådjurets grymma öde. Blev jagad av två utpräglade jakthundar (en greyhound och en ridgeback). De kunde inte motstå sina instinkter utan triggades av rådjurets flykt och följde efter. Men det är just det det är djur vi pratar om.

Samma öde som rådjuret gick till mötes berömmer vi våra katter för när de rensar gården från möss. De leker med sitt byte och dödar inte förrän de ledsnat på leken. Det är grymt.

Jag förstår att det ser och låter mycket värre när ett rådjur skriker och slits i stycken än när en mus piper. Dessutom håller vi rådjuren närmare våra hjärtan än vad vi gör med råttor och eventuellt fåglar. Det är en otäck syn. Fruktansvärt. Men vi får aldrig glömma att dur är djur och deras instinkter ibland tar över. Sedan kan man ju önska att man som hundförare ska ha en sån kontakt med sitt djur att sådant här aldrig händer. Men det är som att be en tonårsmor att garantera att ens tonårsdotter inte gör bus, kommer hem sent eller svär.

Jag lider med det förvirrade rådjuret och de stackare som fick se massakern. Men jag kan också se orsaken till varför det hände och förstå. Kan inte helt skylla på hunden.

Fick frågan idag när jag var på promenad "Vad tror du Eva som kan så mycket om hundar. Hade detta kunnat förhindrats?" Har funderat på detta hela dagen. Hade man kunnat stoppa ett djur som gått så in i sin instinkt? Nej tror inte det. Hade matte/husse kunnat förhindra att ett vilset rådjur skuttade fram framför deras hund och drog iväg och triggade igång instinkten? Nej, knappast. Det är inte ens så att det är vanligt att det finns rådjur i denna park så man hade inte ens kunnat förutspå händelsen.

Olyckor händer i djurens värld. Det är högst beklagligt och grymt att se för eventuella åskådare. Men det är deras natur. Vi berömmer det ena djuret för samma handlande som vi bannar det andra...

Vilka är vi att döma vad som är rätt eller fel?

Mus eller rådjur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback