Nya tidens inkvisition

Läste en artikel skriven av Robert Hahn, läkare och chef för forskning i Salem, Nykvarn, Södertälje. Det finns en liten grupp män (såklart) som har utsett sig själva till att bedöma vad som är äkta vetenskap och vad som är pseudovetenskap. När de upptäcker någon forskare som ägnar sig åt det de kallar oveteskapligt så ringer de upp vederbörande och dennes institution...

Detta ger forskare en rädsla/skräck för att forska kring ännu inte förklarade metoder (alternativmedicin). De får institutionerna att inte välkomna dessa forskare och dra in anslag. Dessutom kan dessa forskare få svårt att få nya tjänster efter dylik forskning. Så för att få forska bör man vara humanistiskt intresserad ateist för att ha större chans till jobb och anslag.

Dessutom delar de ut ett pris till årets "förvillare". Det skamfyllda priset får någon som de anser lyckats bäst med att sprida pseudovetenskap. Naturligtvis är dagstidningarna snabba på att plocka upp denna nesa och sprida ut vilken forskare som anses vara sveriges största clown.

Men jag undrar är det inte meningen att den här typen av forskning skall ge oss mer kunskap om hur olika faktorer kan påverka vårat välbefinnande? Är det inte av intresse att undersöka om det finns någon biologisk/kvantfysisk förklaring till dessa fenomen som vi inte förstår? Inte bara gå in med föreställningen att det är humbug.

Det var inte länge sedan alla forskare trodde att jorden var platt heller. Det som stör mig mest är att när man läser deras kommentarer så kommer inte de heller med någon motbevisande vetenskaplig forskning utan bara raljerar över andra forskares rön med väldigt begränsat ordförråd - bluff/skojare osv.

Deras egna uppfattning saknar även den vetenskapligt belägg utan bygger på rena gissningar tex så säger de att andlighet är en missuppfattning i hjärnan; Minnen från tidigare liv avfärdas som drömmar. Jag skulle gärna ta del av den vetenskapliga forskning som ligger bakom de uttalandena!!!

Men det som jag finner mest skrämmande är att de får lov att sitta och skriva läroböcker där de pekar ut "ovetenskapliga forskare" enligt deras mening. Snacka om att skrämma folk till tystnad!

För det kommer faktiskt vetenskapliga forskningsrön som understödjer det som alternativmedicinen vetat länge. För ca ett år sedan ringer en vän till mig (som för övrigt inte alls tror på alternativmedicin) och bara måste berätta att under en biologilektion (hon läser genbiologi på universitetet) rusar hennes kemilärare in och utbrister "det har skett ett enormt framsteg inom forskning! Detta är framtiden!!!". Då hade man hittat att celler bär med sig ett minne.

Det har vi som håller på med healing vetat i alla tider.

Hur kan man vara så förmäten att man med ett fnys avfärdar metoder som används i alla tider inom alla kulturer som bluff och placebo? Varför inte forska mer inom detta och ta reda på om jorden är rund eller platt istället?

FY SKÄMS!

* Organisationen heter Föreningen Vetenskap och Folkbildning har sitt högsäte på KTH. Deras hemsides adress är www.vof.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback